Vad är DDos attack
Distributed Denial of ServiceDDoS är kort för Distributed Denial of Service, vilket innebär att så kallade hackers gör intrång hos tusentals datorer i form av virus eller maskar, på en given tidpunkt går alla dessa tusentals datorer till ”attack” mot en specifik hemsida, helt utan att användaren har någon aning om vad som sker. Vad som då händer är att sidan blir överbelastad, och blir trycket för kraftfullt så kraschar sidan. Detta är något som kan skapa oerhörd frustration och inte minst panik om de drabbar banker, eller ens nätbutik.

Handlar det om en mindre DDoS attack kan det oftast ganska enkelt åtgärdas genom att man spärrar de IP-nummer som skickar de så kallade anropen. Men när det då är tusentals datorer som skickar ut attacken, blir det desto svårare. IP-nummer kan även vara förfalskade, och det finns sätt som gör så att ens IP-nummer hela tiden byter nummer. Då är det mycket svårare att få tag i de i IP-nummer som utför attacken för att spärra dem. Det man kan göra om det handlar om en stor attack, är att undersöka om det kommer inom ett visst geografiskt område, och i sådana fall spärra alla IP-nummer som kommer från just det stället. Om det istället är en DDoS attack som kommer från datorer som ligger väldigt utspritt får man göra något som kallas nullrouta, vilket innebär att man pekar om attacken mot själva bredbandsleverantören som sedan sänder ut det ingenstans. Sedan är det bara att vänta tills attacken avtagit helt. Vilket kan röra sig mellan allt från en dag till någon vecka.

DDoS attacker mot banker, butiker, eller stora tågbolag eller flygbolag vars hemsidor man bokar resor och biljetter skapa en hel del problem. Det finns även attacker som går ut mot mindre hemsidor. Om man ser till att man har ett uppdaterat välfungerande virusskydd, och inte laddar ner några misstänksamma filer minskas risken avsevärt att din dator blir kapad, och utan din vetskap verkar för att sänka någon annans hemsida.

Det är inte bara hemsidor som kan bli utsatt för en DDoS attack. Under år 2002 försökte man att attackera rotservrarna för domännamnsystemet, vilket är de servrar som skapar ordning på alla webbadresser. Med andra ord, en attack mot själva Internets struktur. Under en knapp timma kraschade 9 av 13 servrar. Som tur var höll de andra servrarna för attacken tills man lyckades lösa problemet.