Vanliga orsaker till nertid
Inte finns tillräckligt med kapacitet på servernOm en hemsida ligger nere kan det bero på några olika saker. De flesta har varit med om det när de skall surfa ut på en hemsida, men att det inte går att komma in på hemsidan. Har man otur så är det en hemsida som du skall köpa biljetter ifrån, eller kanske banken precis när du skulle betala räkningar. När det gäller sådana sidor blir det ganska jobbigt, då det är många som påverkas i ganska viktiga delar i vardagen som nu skall klaras av över internet.

Varför sidor ligger nere kan bero på att det är för många som surfar in på hemsidan på en och samma gång. Då blir den överbelastad och till slut går det inte att ladda sidan. Om du nyligen gjort en uppdatering på din egna hemsida kan den ligga nere om du kanske råkat skriva ett litet fel i HTML-koden. Du måste i så fall hitta det stavfelet innan du kan få sidan att fungera igen. Det kan bli något av ett stressmoment om man har en nätbaserad butik, för varje minut som sidan inte är tillgänglig för kunder att handla, desto mer pengar kan du gå miste om.

En annan anledning till att en sida blir överbelastad kan vara en så kallad DDoS attack. Det innebär att några hackers har tagit sig in i ibland till och med tusentals datorer, utan att dess användare har någon som helst aning. Via ett virus eller en mask, har de tillgång till datorn och kan bestämma en tidpunkt där alla dessa datorer som de hackar sig in på, ska belasta en viss hemsida. På så vis överbelastas ett system väldigt snabbt och effektivt. Man kan ta sig ur en sådan attack, antingen genom att lokalisera alla IP-nummer som skickar ut attacken, och försöka blockera det området som datorerna befinner sig. Men om det är väldigt utspritt, geografiskt sett, får man rikta attacken till sin bredbandsleverantör som sedan skickar ut attacken ut i tomma intet. Det har till och med hänt att hackers har gett sig på själva rotservrarna till domännamnsservrarna, i ett försök att rubba hela strukturen för Internet.

Ofta kan man undgå sådana attacker och även andra virus genom att ha ett uppdaterat virusskydd och scanna sin dator med jämna mellanrum, man bör också inte ladda ner filer som man känner sig osäker på.